Vier Mergers & Acquisition trends in 2022

Volgens Willis Towers Watson tekenen zich een aantal trends af die de overnamemarkt de komende jaren sterk kunnen beïnvloeden.

ESG-doelstellingen stimuleren fusies en overnames

ESG-prioriteiten (milieu, maatschappij en goed bestuur) komen steeds hoger op de agenda’s van CEO’s. Een steeds grotere nadruk komt te liggen op het aankopen, herstructureren of afstoten van activa die de ecologische voetafdruk verbeteren. Thema’s als decarbonisatie zullen het aantal transacties stimuleren en bieden kansen voor nieuwe ondernemingen die voortkomen uit innovaties om klimaatrisico’s te beperken.

Digitale transformatie versnelt

Bedrijven richten zich al enkele jaren op de digitale transformatie van hun activiteiten, waarbij de pandemie de snelheid en omvang van de verandering heeft vergroot.
Daarbovenop worden bedrijven gedwongen om te bepalen hoe ze nieuw talent kunnen aantrekken en behouden op een krappe arbeidsmarkt. Het overnemen van innovatieve bedrijven met specifieke competenties kan een oplossing bieden.

Fusies en overnames gedreven door bevoorradingsketen

Door de pandemie zijn wereldwijd problemen opgedoken met de toelevering van goederen. Veel bedrijven zullen streven naar meer zelfstandigheid en zullen overnames realiseren om bepaalde schakels in hun bevoorradingsketen zelf meer onder controle te brengen. Doelgerichte overnames of fusies bieden de oplossing.

Mergers & Acquisition cycli veranderen

Zelfs in economisch onstabiele tijden hebben private equity partijen en andere investeerders nu een grotere wens om deals af te sluiten in vergelijking met het verleden. De grote sommen cash die ze ter beschikking hebben en de lage intresten zullen hier zeker een rol in spelen.
Daarnaast is er een stijgende trend om professionele interne teams voor M&A op te zetten binnen de bedrijven, waardoor zij zelf sneller kansen kunnen identificeren en benutten om overnames te concretiseren.

Bron: executivefinance.nl